I forbindelse med kåringen af Ambiente som årets kontorbyggeri, sætter Per Henriksen i et interview til Licitationens tillæg ”Milepæle i Arkitekturen” fokus på samarbejdet som en afgørende faktor, når der skal skabes arkitektur på kosteffektive kvadratmeter. Læs interviewet her:

Genialitet tilskrives ofte en persons særlige, næsten guddommelige evner og har historisk set været udtryk for at skabe noget nyt og innovativt, tangerende til det sindsyge.
Hvori består det geniale i Ambientes byggeri?

”Det lyder måske usexet men det exeptionelle består i processen og samarbejdet i projektgruppen, hvor alle parter er budt ind med hver deres kernekompetencer. Arkitektens kreative indspark er blevet blandet med bygherres evne til at definere sine behov skarpt. Vores opgave som entreprenør har så været at få det hele til at ske på den mest kosteffektive måde. Ambiente siger selv de har sparet 30% på byggeriet – men alting er relativt og nok et spørgsmål om fortolkning. For os har det været et spørgsmål om at konkretisere de mange ideer i solide byggetekniske løsninger, der har bundet sløjfen på bygherres behov og arkitektens vision. Det er lykkedes. Og netop derfor har domicilet fået en X faktor, der udtrykker Ambientes DNA: Atmosfære.”

Hvordan afspejler byggeriet fremtidens behov i en Coronatid, hvor hjemmearbejde og digitale møder er blevet hverdagskost?
”Corona har forandret mange ting i verden men indenfor domicilbyggeri er verden den samme som før. Man har stadig fokus på at bygge fleksibelt, så man kan tilpasse brugen af bygningen til virksomhedens skiftende behov. Det kan være alt fra udlejning eller udvidelse til ”ommøblering” af afdelinger. Måske vil vi i tiden efter Corona se en tendens til at opgradere det sociale aspekt på arbejdspladsen, fordi vi har opdaget, at arbejdspladsen skal give os relationer og faglig sparring fremfor bare et sted af være. Vores arbejdsplads er ikke længere bare et sted man går på arbejde. Det er et sted man lever sin hverdag og henter sin inspiration gennem socialt og fagligt samvær med kollegaer”

Hvad er den vigtigste læring man kan trække ud af samarbejdet omkring Årets kontorbyggeri?

”Den vigtigste læring er helt klart at fantastisk arkitektur ikke er et spørgsmål om kvadratmeterpris – men om at få samarbejde, inspiration og evnen til at krydse klinger i et fagligt kompetencefelt til at ske.  Derfor er det også alt afgørende at samarbejdet mellem arkitekt, bygherre og entreprenør etableres så tidligt som muligt i processen. Den tale har vi holdt så tit – men i Ambientes domicil har vi beviset på, hvad det tidlige samarbejde rent faktisk kan udrette.”

Se de flotte billeder af Årets kontorbyggeri 2020 her: https://www.kterhvervsbyg.dk/reference/ambiente-a-s-skanderborg/ :